Wednesday, June 23, 2010

Fatih Sultan Mehmed'in Hayatı - 1 / Çocukluğu


Şehzade Mehmed 29 Martı 30 Marta bağlayan gece dünyaya gelmiştir. Babası altıncı Osmanlı padişahı Sultan II. Murad, Annesi ise Hüma hatundur. Hüma hatuna şehzadeyi nasıl yetiştirdiği sorulduğunda ŞehzadeyiYasin Suresi'ni okumadan emzirmediğinisöylemektedir. Böyle uhrevi bir ortamda büyüyen bir şehzade'nin neler yapabileceği aslında gayet açık değil mi...

Şehzade'nin çocukluk döneminin büyük bir kısmı devletin o zamanki başkenti olan Edirne'de geçmiştir. Daha sonra Şehzade Mehmed, devlet geleneklerine uyarak, devlet yönetiminde tecrube kazanması, askeri ve idari yeteneklerini geliştirmesi için bir devlet kademesinde görev almak üzere Manisa Sancak beyliğine gönderilmiştir.

Şehzade'nin eğitimi içinde zamanın büyük alimleri ve ilam adamları görevlendirilmiş Şehzade ile Manisa yolunu tutmuşlardır. Ancak zeki olduğu kadar hırçın bir çocuk olan Şehzade Mehmed'i eğitmekte bir o kadar zordur. Padişan Sultan Murad, Şehzade'nin hocalarından Molla Gürani'nin eline bir sopa tutuşturur ve Şehzade'nin tembellik etmesi durumunda o sopayla dövmesini ister. Şehzade Mehmed hocasının elinde ki sopayı gördüğünde; " Bu sopayla ne yapıcaksınız " diye sorar. Hocasının cevabı kesin ve nettir; " Üzerinize bulaşan tembellik tozlarını silkeleyeceğim " Ancak o sopa ne kullanılmış ne de buna gerek duyulmuştur.

Osmanlı geleneklerine göre Şehzadeler, kendilerine bir meslek edinmek zorundaydı. Şehzade Mehmed meslek olarak top dökümcülüğünü seçmiş ve İstanbulu Fethetme yolunda belki de ilk adımı atmıştı.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails