Fatih Sultan Mehmed 29 Mart 1432'de Edirne'de doğdu. Babası Sultan İkinci Murad, annesi Huma Hatun'dur. Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir padişahtı. Devrinin en büyük ulemalarından birisiydi ve yedi yabancı dil bilirdi. Alim, şair ve sanatkarları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı. İlginç ve bilinmedik konular hakkında makaleler yazdırır ve bunları incelerdi.
Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed'in en çok değer verdiği alimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmed, gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve idareciydi. Yapacağı işlerle ilgili olarak en yakınlarına bile hiçbir şey söylemezdi.
Fatih Sultan Mehmed okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça'ya çevrilmiş olan felsefi eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritasını yeniden tercüme ettirip, haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı.
Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul'a getirtirdi. Nitekim astronomi bilgini Ali Kuşçu kendi döneminde İstanbul'a geldi. Ünlü Ressam Bellini'yi de İstanbul'a davet ederek kendi resmini yaptırdı. Şair ve açık görüşlüydü.
Fatih Sultan Mehmed 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat 25 sefere katıldı. Azim ve irade sahibiydi. Temkinli ve verdiği kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Devlet yönetiminde oldukça sertti. Savaşlarda çok cesur olur, bozgunu önlemek için ileri atılarak askerleri savaşa teşvik ederdi.
20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmed, İstanbul'u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğunu ortadan kaldırarak Fatih ünvanını aldı.
Hz.Muhammed'in (S.A.V) hadisi şerifinde müjdelediği İstanbul'un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı.
Orta Çağ'ı kapatıp, Yeniçağ'ı açan Cihan İmparatoru Fatih Sultan Mehmed, Nikris hastalığından dolayı 3 Mayıs 1481 günü Maltepe'de vefat etti ve Fatih Camii'nin yanındaki Fatih Türbesi'ne defnedildi.
English:
Mehmed II or Mohamed el-Fatih (محمد الفاتح) in Arabic, named as Fatih which means” the Conqueror” after the Conquest of Constantinople, His father is sultan Murad II who abdicated the throne of his own free will in favor of his 12 year old son Mehmed II.
Mehmed II spoke seven languages (including Turkish, Greek, Hebrew, Arabic, Persian and Latin) when he was 21 years old (the age at which he conquered Constantinople).
• After many trials by previous sultans and Muslim leaders, by a wise successful preparation, Fatih conquered Constantinople in 1453 and changed its name to Islambul.
• He completed the conquest of the Byzantine Empire by successfully storming (1453) Constantinople after a 50-day siege, for which he constructed the largest cannons the world had yet known.
• Reference is made to the prospective conquest of Constantinople in an authentic hadith, attributed to a saying of the Prophet Muhammad (Pbuh). "Verily you shall conquer Constantinople. What a wonderful leader will he be, and what a wonderful army will that army be!"
لتُفتحنَّ (القسطنطينية)، فلنعم الأمير أميرُها، ولنعم الجيش ذلك الجيش".. هكذا بشَّر الرسول- صلى الله عليه وسلم- بفتح تلك المدينة ، وهكذا وصف النبي- صلى الله عليه وسلم- الأمير الذي سوف يتم الله على يديه فتح هذه المدينة، وبالفعل صدق النبي- صلى الله عليه وسلم- في بشارته، فقد أتمَّ الله على المسلمين فتح القسطنطينية، وكان القائد المسلم "محمد الفاتح"- فعلاً "نعم الأمير أميرها".
• وُلد السلطان "محمد الفاتح " في مدينة (أدرنه) إحدى المدن التركية عريقة الحضارة، وهو ابن السلطان "مراد الثاني أحد سلاطين الخلافة العثمانية ، وقد نال الرعاية والاهتمام منذ الصغر فأحضر له والده المربِّين والمعلِّمين، الذين أحسنوا تنشئته وتعليمه فأتم حفظ القرآن، وقرأ الحديث، وتعلم الفقه، ودرس الرياضيات والفلك وأمور الحرب، وإلى جانب ذلك تعلم الكثير من اللغات منها العربية والفارسية واللاتينية واليونانية، واشترك مع أبيه السلطان مراد في حروبه وغزواته
• تولَّى الحكم وهو شاب في العشرينيات وحقق حلمه بفتح القسطنطينية و لُقب السلطان "محمد الثاني" من وقتها بـ"محمد الفاتح"
• لم تقتصر انجازاته في فتوحاته الاسلامية ولكن اهتم بالتعليم اهتماما خاصا فانشأ مؤسسات تعليمية مختلفة واهتم بطلاب العلم من حيث مجانية التعليم و أيضا اهتم بالانشاء والعمران فقد اشأ في عهده الكثير من المشاريع التي تعد من أسبق المشروعات التي أنشأت في العالم، مثل مشاريع تنقية المياه، واهتم ببناء المستشفيات والقصور والمساجد والمكتبات العامة و واشتهر محمد الفاتح بأنه راع للحضارة والأدب، وكان شاعرًا مجيدًا له ديوان شعر.
• وفي سكرات موته أخذ يوصي ابنه "بايزيد" بوصايا توحي في مدلولها بمدى صلاح هذا الرجل، إذ يقول له: "يا بني إن نشر الإسلام في الأرض واجبُ الملوك على الأرض، فاعمل على نشر دين الله حيثما استطعت.. يا بني اجعل كلمة الدين فوق كل كلام، وإياك أن تغفل عن أي أمر من أمور الدين، وأبعد عنك الذين لا يهتمون بأمر الدين، وإياك أن تجري وراء البدع المنكرة.. يا بنيَّ قرب منك العلماء، وارفع من شأنهم؛ فإنهم ذخيرة الأمة في المُلمَّات